"When things change inside you, things change around you"

Gepubliceerd op 18 oktober 2022 om 07:47

Zo'n half jaar geleden viel in een paar dagen tijd steeds het woord, familieopstelling. De hele tijd kwam dit onderwerp ter sprake of kwam het op mijn beeldscherm voorbij. Tot dat ik het opvallend begon te vinden en sterk de aanwijzing kreeg "hier mag ik iets mee gaan doen". Want ik geloof dat mijn spirit team mij iets wil duidelijk maken.

Eerlijk had ik nog niet eerder iets gehoord over een familieopstelling en wist ik überhaupt ook niet eens wat het was. Ik werd nieuwsgierig en op aanraden van mijn collega's kocht ik het boek - De fontein, vind je plek van Els van Steijn. Zo kon ik mij in ieder geval al meer gaan verbinden met dit onderwerp. Ik begon het te lezen en ik begreep overduidelijk waarom dit op mijn pad gekomen was. Overigens is dit niet zomaar even een leesboek dit is een informatief boek waar je echt wel je hoofd erbij mag hebben wil je dit begrijpen! 

 

 

Familieopstelling

Maar eerst wil ik in mijn eigen woorden wat meer proberen uit te leggen over een familieopstelling. Voor de één totaal onbekend en voor de ander al jaren een begrip. Familieopstelling is een belangrijk onderdeel van systemisch werk. Een familieopstelling is een fysieke weergave van jouw innerlijk beeld van het systeem waartoe je behoort. Dat kan een bewust of onbewust beeld zijn.

Bijvoorbeeld van je:

Familie - Gezin van herkomst - Huidige relatie - Eigen gezin - Werkomgeving 

Eigenlijk een beeld van alles waarvan je een onderdeel bent en waarmee je een relatie hebt. De vraag die je gaat onderzoeken in een familieopstelling is het uitgangspunt. Dit kun je individueel doen maar ook in groepsverband. 

 

Een opstelling wijzer

Per toeval is een opstelling wijzer op mijn pad gekomen, zie het maar als via via. Ik ben op onderzoek uitgegaan omdat ik eerst wilde voelen als dit echt iets voor mij was en in combinatie met een opstelling wijzer. En dit voelde goed! Na een kleine angstige aarzeling heb ik me aangemeld als vraaginbrenger via hun website. Want eerlijk, het was best een beetje spannend om opeens je familie in kaart te gaan brengen. Doordat ik bezig ben met mijn helingsproces wist ik dat er iets naar voren zou gaan komen. Vrij snel kreeg ik een bevestiging van Jessica en Saskia van een opstelling wijzer, dat mijn aanvraag vast stond! En zo keek ik vol spanning uit naar mijn allereerste familieopstelling. 

 

 

Eigen familieopstelling

In april dit jaar was het eindelijk zover! Ik moet eerlijk bekennen dat ik best spannend vond en ik een tikkeltje zenuwachtig was op het moment dat ik het gebouw betrad. Totaal iets nieuws ondernemen maar tegelijkertijd stel je jezelf "bloot" tegenover wild vreemde mensen. Overigens geloof ik erin dat niets vreemd is voor elkaar omdat alles loopt zoals het loopt en iedereen komt met een reden op je pad.

Rond een uurtje of 09.30 was de inloop. Daardoor had ik ruim de tijd om iedereen te ontmoeten, inclusief Jessica Kwekkeboom en Saskia Hielkema (de opstellers). De familieopstelling vind plaats in een leuk schattig gebouwtje in een bosrijke omgeving in de wijk Mariahoeve in Den Haag voor mij een thuiswedstrijd! 

Elke familieopsteller werkt op zijn of haar eigen manier en maakt er ook zijn of haar eigen moment en of dag van. 

 

Bespreken

Voordat wij van start gingen mochten wij onszelf voorstellen en vond er aaneengesloten een korte meditatie plaats. Heel fijn zodat je kunt landen en goed geaard bent tijdens de familieopstelling. En toen was het moment daar. Ik mocht mijn vraagstuk gaan inbrengen, alleen had ik mijn vraag nog niet helder. Daardoor ging ik samen met de opsteller in gesprek. Ze stelden mij op m'n gemak en begonnen met gerichte vragen te stellen om erachter te komen welke richting wij op zouden gaan en om te onderzoeken welke specifieke vraag ik kon gaan stellen. 

Vooraf ga je met de opsteller bespreken welk vraagstuk je wilt gaan inbrengen. Maar er zijn ook genoeg mensen, net zoals ik die niet specifiek een vraag hebben maar wel voelen om dit te willen ervaren. De opsteller(s) zijn er in getraind om aan de hand van bepaalde vragen vorm te gaan geven aan het eventuele vraagstuk en helder te gaan krijgen welke familieleden er in het veld gebracht mogen worden. 

 

 

 

Vreemde groep mensen

Op de dag van de opstelling waren er zo'n 8 deelnemers. Variërend van vraaginbrenger tot representant. Maar als vraaginbrenger kun je ook representant zijn! Je kunt een representant zien als een vrijwilliger die zich aanbied om een willekeurig familielid te spelen van de vraaginbrenger. Maar energetisch gezien wordt je nooit zomaar uitgekozen als representant omdat je altijd wel iets herkend wat er onderliggend met je resoneert. Heel bijzonder hoe dit werkt. Ik denk zelfs wel magisch!!

Eenmaal het vraagstuk helder te hebben ga je van start. Als vraaginbrenger bleef ik eerst naast de opsteller zitten zodat ik het vanaf de zijlijn kon gaan observeren, voelen en ervaren. Intuïtief koos ik representanten uit die mijn vader en moeder mochten gaan spelen. En zo begonnen wij aan mijn familieopstelling. 

Omdat dit best prive is, zal ik hier niet dieper op ingaan vanwege respect naar mijn ouders, representanten en mijzelf. Alles wat daar gebeurt is, blijft daar ook! Uiteindelijk doe ik dit voor mijzelf. 

 

Veldwerk

Om een beeld te gaan schetsen voor jou wil ik wat meer uitleggen over het opstellen. Zoals je op de foto hierboven ziet wordt er in kringverband gewerkt. Letterlijk betreed je in de cirkel het veld waar het werk gebeurt. Alle deelnemers zitten er in een kring omheen, de uitgekozen familieleden staan in het veld. Als je wordt uitgekozen als een willekeurig familielid ga je gevoelsmatig te werk en je positie innemen. Heel gek, maar zodra je het veld inloopt ga je letterlijk alleen maar je voeten volgen. Ik heb beide posities mogen ervaren dus zowel vraaginbrenger als representant. Energetisch ga je in de rol van een familielid. Ik vind dit echt verbazingwekkend hoe dit doorwerkt in "gedrag", je kent gewoonweg de persoon niet waarvan jij de rol aanneemt. En nee er werden echt geen toneelspelers of acteurs ingezet. Elke deelnemer kwam als zichzelf binnen en verliet het pand weer als zichzelf. 

Continue blijf je voeten volgen, je laat je als het ware leiden en voel je emoties opkomen. Je kunt gaan huilen, verstijven, boos worden, verward raken. Kortom alles wat een mens kan ervaren op emotioneel vlak in het leven. Dit deel je ook met de opsteller, de opsteller blijft vragen stellen "hoe het gaat" of "wat ervaar je op dit moment?" Vanuit hun expertise en intuïtie gaan ze handelen, kijken als er nog een familielid in het veld gebracht mag worden of zelfs "ontslagen" mag worden. En zo werk je samen aan een heel familie systeem. Je gaat de problemen niet oplossen, maar het uiteindelijke doel is dat je eigen plek weer gaat innemen. 

Immers ben ik de oudste dochter van mijn vader en de oudste dochter van mijn moeder en ben ik de grote zus van mijn zusje. Maar verder ben ik gewoon Amanda. 

 

 

Alles heeft een oorzaak

Ongemerkt kun je je eigen positie verloren zijn. Hier zitten hele constructies achter waarom en hoe dit zo gebeurt kan zijn. Wellicht zijn je ouders gescheiden of is er iemand overleden of wie weet is één van je ouders nooit in beeld geweest. Uiteindelijk kan het zo maar zijn dat je voor één van je ouders bent gaan zorgen of heb je lasten op je schouders genomen die van één van je ouders was. En dit laatste was bij mij het geval. Dit klinkt heel heftig maar alles heeft ook een hele mooie positieve kant waarom zoiets is gebeurd. Als je hier niet bewust van bent weet je ook niet beter. Maar wanneer je opzoek gaat naar je ware authentieke ik kan dit uiteindelijk voor belemmeringen gaan zorgen. Heb je een vermoeden dat iets niet helemaal stroomt of wellicht ben je nieuwsgierig dan wil ik je adviseren om het bovenstaande boek te gaan lezen of een opsteller te gaan raadplegen. Ik schrijf nog steeds vanuit mijn eigen ervaring en mijn eigen beetje kennis. Maar zodra je dit gaat onderzoeken gaat het per persoon helder worden waarom iets niet helemaal stroomt in je leven. 

 

Een cadeau

Persoonlijk ben ik echt van mening dat dit mij echt veel gebracht heeft in een korte tijd. Op de dag zelf heb ik ontzettend veel emoties gevoeld en was ik ontzettend moe toen ik thuis kwam. Maar de dagen erna voelde ik een enorme opluchting en voelde ik mij ontzettend blij! Door de opstelling ben ik nog meer mijzelf geworden en kan ik veel sneller filteren als ik echt vanuit mijzelf handel of vanuit een overgenomen patroon uit mijn familie. De eerste dag na de familieopstelling voelde voor mij ook echt als een geschenk uit de hemel!! Ik straalde van hier tot Tokio!

Mocht je nu ook een kriebel voelen en denken dit wil ik ook ervaren? Dan betekent het dat je onderbewustzijn zegt ga het doen!! En dat jij dit leest is ook niet zomaar. Je hoeft echt niet heel intens bezig te zijn met persoonlijke ontwikkeling om dit een keer te gaan ervaren. Dit is gewoon echt voor iedereen. Tegenwoordig maken zelfs bedrijven ook steeds meer gebruik van opstellingen.

Nu zijn er heel veel familieopstellers in Nederland. Maar zelf heb ik ervaring met een opstelling wijzer uit Den Haag. Woon je toevallig in de buurt van Den Haag en wil je je ook aanmelden als representant of vraaginbrenger? Aankomende maanden organiseren ze weer familieopstelling dagen. Neem dan gerust een kijkje op de website. Home | Een opstelling wijzer

 

Dit is geen samenwerking of een gesponsorde blog. Ik ben gewoon mega enthousiast over dit fenomeen en over mijn ervaring met een opstelling wijzer! 

 

Want uiteindelijk wil jij toch ook écht zijn wie jij echt mag zijn in dit leven!? Leven vanuit je ware authentieke ik geeft een enorme opluchting.  Je eigen hart volgen en je eigen pad volgen want die weet echt de weg. 

 

 


Amanda Lijkendijk is een hoogsensitieve spiritueel onderneemster. Als klein meisje hield ze al van schrijven. Intuïtief deelt ze in haar blogs al haar ervaringen, tips en tricks. Daarnaast kun je ook bij haar terecht voor reiki cursussen, readingen en organiseert Amanda vrerbindingscirkels. Amanda haar missie is om zoveel mogelijk zielen te begeleiden naar nieuwe inzichten en naar een diepere verbinding met hun ware authentieke ik.   

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.